וילון בבית הכנסת, מעבר לתפקידו הפונקציונלי הוא מרכיב עיצובי התורם לאווירה, לנראות ולכבוד ההיכל.
וילונות מאפשרים שליטה בכמות האור והפרדה בין חללים שונים. התאמה מדויקת לסגנון העיצובי של אולם התפילה ואופי הקהילה תנעים את השהות בבית הכנסת. בית הכנסת הוא מרחב רב-משמעות שיש לו תפקודים שונים, גם כמקום תפילה, גם כמרכז ללימוד תורה וגם כמוקד לפעילות קהילתית. פריסת וילונות היא דרך מצוינת לפאר את החלל. וילונות שנבחרו ברגישות המתאימה תורמים לכבוד בית הכנסת ומנעימים את חוויית התפילה. ניתן לרתום אותם ליצירת מעטפת ויזואלית של אווירת שבת וחגיגית לצד אקלים רוחני ואווירת טהרה.
וילונות ברחבי בית הכנסת
התפקיד הבסיסי ביותר של הוילון הוא סינון אור השמש. הצללה נדרשת כדי למנוע סנוור של המתפללים ועשויה אף לחסוך בעלויות מיזוג אוויר, הוצאות החשמל תופסות נתח משמעותי במכלול ההוצאות השוטפות של בית הכנסת. במיוחד בתפילות שחרית, הכנסת אור טבעי תוכל להפחית את הצורך בתאורה מלאכותית של חלל גדול, הכרוכה אף היא בהוצאה כספית. בבחירת הוילון חשוב לאפשר מודולציה של כמות האור בהתאם לעונה בשנה, לשעה ביממה, לרמת התאורה באזורים השונים של החלל ולרצון המתפללים.
במידה ובית הכנסת ממוקם במפלס הרחוב, הוילון עשוי לסייע בהבדלת פנים ההיכל מההתרחשויות שבחוץ. בבתי כנסת עירוניים הסמוכים לכבישים מרכזיים, וילונות חוסמי רעש יצמצמו את שאון כלי הרכב, המפריע למהלך התפילה ופוגע באווירת שבת וחג.
תפקיד נוסף של הוילון הוא יצירת חללים בתוך האולם המרכזי, כמו עזרת נשים ייעודית, חדר לימוד או פינת קידושים שאינם מופרדים מההיכל בקירות. פריסת וילון לרוחבה של עזרת הנשים תאפשר לנשות הקהילה לראות את הנעשה בבימת הקריאה בתורה, בעמדת הדרשן או בסמוך לארון הקודש – כאשר עובי הווילון יכול להיקבע בהתאם למידת ההפרדה בה הקהילה מעוניינת. חלוקת מקום מבוססת וילונות מציעה דינמיות של המרחב, בכך שהיא מאפשרת איחוד של החלל בשעת דרשה או לצורך סעודה קהילתית.
בחירת הוילון
בתי כנסת הם מבנים העומדים לאורך זמן, מצויים בשימוש תדיר ומתוקצבים בכספי ציבור ותרומות, כך שחשוב להתקין וילונות עמידים לטווח ארוך. מנגנון ההזזה נדרש לעמוד בהסטות תכופות והוילון עצמו חשוף לקרני השמש לאורך שעות רבות, כך שחשוב שצבעו לא ידהה במהרה. עבור וילון לעזרת הנשים, תיתכן עדיפות לשימוש בחומרי גלם המאפשרים ניקוי בקלות, בשל נוכחות ילדים קטנים. בחירה בוילונות חשמליים תאפשר לגבאי שליטה במספר גדול של וילונות בבת אחת – צורך רלוונטי ביותר באולמות תפילה רחבי ידיים שעשויים להכיל מאות מתפללים – תוך מאמץ מינימלי, לרבות הנעת וילונות לתקרה גבוהה ללא צורך בטיפוס.
סגנון הוילון והנראות שלו אמורים להתאים למכלול ההיבטים העיצוביים של בית הכנסת: לגוון העץ של הריהוט, לסוג התאורה, לפרוכת, לחיפוי שיש, ולגימורי ארון הקודש, ובכלל לסגנון העיצובי בחלל ולאופייה של הקהילה. המודל הקלאסי הוא וילון בד ולעתים קרובות וילון גלילה, אך לניתן להתקין וילון ורטיקלי, וילון רומאי או תריס ונציאני בהתאם לעיצוב בית הכנסת. הוילונות יכולים להיות חלקים ופשוטים, לשאת הדפסים מיוחדים או להתאפיין בעיצובים מפוארים. ניתן להתאים את הוילונות לאירועים מיוחדים.